صفحه نخست  |  متن سند همبستگی  |  شورای اجرایی  |  هموندان همبستگی  |  پیوستن به هموندان  |  Facebook  |  Declaration of Formation

پذيرش > گزارش > جبهه ملی ششم در شرایط موجود با هیچ گروهی در مقام تضاد نیست

جبهه ملی ششم در شرایط موجود با هیچ گروهی در مقام تضاد نیست

دو شنبه 21 ژانويه 2019

«جبهه ملی ششم در شرایط موجود با هیچ گروهی در مقام تضاد نیست»
گفت‌وگو با هرمیداس باوند، عضو هیئت رهبری جبهه ملی ایران

رادیو زمانه

۲۷ آبان ۱۳۹۷ جبهه ملی ایران با انتشار بیانیه‌ای موجودیت «جبهه ملی ششم» را رسماً اعلام کرد. انتشار این بیانیه و بیانیه شماره ۲ جبهه ملی ششم با واکنش‌هایی در فضای سیاسی ایران روبرو شد. گروهی این اعلام موجودیت را به انشعاب در جبهه ملی تفسیر کردند. در مقابل امضاکنندگان بیاینه با اشاره به درگذشت و مهاجرت اکثر اعضا جبهه ملی پنجم، تشکیل و آغاز به کار جبهه ملی ششم را برگزیدن «راهی نو» خوانده‌اند. هرمیداس باوند، عضو هیئت رهبری جبهه ملی ایران، در گفت‌وگو با زمانه به لزوم تغییرات و چرایی تشکیل جبهه ملی ششم می‌پردازد و می‌گوید در دور تازه،‌ جبهه ملی بنا به اقتضاء شرایط با «هیچ گروه دیگری» در تضاد نخواهد بود.

🔘 هرمیداس باوند درباره تشکیل جبهه ملی ششم می‌گوید: «در عمل تقاوتی بین جبهه ملی پنجم و ششم نیست؛ جبهه ملی ششم بر اساس مقتضیات زمان و در راستای انسجام حرکت می‌کند و مانند تمام ادوار موضوع تمامیت ارضی کشور و احترام به آزادی‌های جهان شمول را در راس برنامه عمل خود خواهد داشت.»

https://soundcloud.com/radiozamaneh/9mbvazwz4ka4

در بیانیه تأسیس جبهه ملی ششم آمده بود: «از زمان همایش رسمی فعالان (پلنوم) جبهه ملی ایران در ۱۳۸۲، که ۳۶ تن اعضای شورای مرکزی جبهه ملی پنجم برگزیده شدند تا کنون ۲۰ تن درگذشته‌اند و ۸ تن مهاجرت یا کناره‌گیری کرده‌اند.»

هرمیداس باوند در گفت‌و‌گوی بالا با زمانه بر همین نکته در بیانیه تأکید و موضوع انشعاب در جبهه ملی ایران را رد می‌کند و بحث‌های به وجود آمده را ناشی از روند قانونی و نوع انتخاب اعضا جبهه ملی ششم می‌داند. به گفته آقای باوند با وجود تلاش چندباره، حکومت اجازه برگزاری نشست رسمی را به این گروه نمی‌دهد.

برخی دیگر از تحلیل‌گران تشکیل جبهه ششم را ناشی از شکاف بین فعالان آن درباره نحوه فعالیت سیاسی پس از اعتراضات دی گذشته و بحث درباره ائتلاف‌ با دیگر گروه‌های اپوزیسیون، از جمله نزدیکان به فرزند شاه پیشین می‌دانند.

به گفته باوند جبهه ملی در دور تازه فعالیت خود «با هیچ گروهی در مقام تضاد نیست» و در شرایط موجود به هیچ‌وجه صحیح نیست گروه‌ها در قبال هم جبهه‌گیری کنند. او ضرورت کنونی ایران را همبستگی گروه‌ها و حفاظت از منافع ملی دانست.

جبهه ملی ایران را سیاستمدارانی همچون محمد مصدق، حسین فاطمی و کریم سنجابی در سال ۱۳۲۸ تأسیس کردند. حامیان دولت مصدق ازجمله حزب ایران، حزب ملت ایران، و حزب مردم ایران از هسته‌های اولیه این گروه در بدو تاسیس بودند.

نخست‌وزیری شاپور بختیار در ماه‌های منتهی به انقلاب ۵۷ و اعتراض جبهه ملی ایران به لایحه قصاص در سال ۱۳۶۰ باعث محدودیت و ممنوعیت قانونی جبهه ملی ایران در حکومت جمهوری اسلامی شد.

محمد مصدق، حسین فاطمی، کریم سنجابی، غلامحسین صدیقی، شاپور بختیار، کاظم حسیبی، مهدی آذر، علی اردلان، اسدالله مبشری، پرویز ورجاوند، عبدالعلی ادیب برومند،حسین شاه‌حسینی، هرمیداس باوند و کورش زعیم از جمله چهره‌های شناخته‌ شده جبهه ملی ایران محسوب می‌شوند.


چرا جبهه ملی ششم با پسوند (سامان ششم)
از: علی شجاع

عنوان "سامان ششم" در کنار جبهه ملی ششم گویای این واقعیت است که نابسامانی هایی در جبهه ملی پنجم وجود داشته است. همانطور که همه علاقمندان و جویندگان حقیقت مستحضرند، جبهه ملی پنجم در حال حاضر فعالیت سازمانی و سیاسی که درخور جایگاه و پیشینه افتخارآمیز جبهه ملی ایران است را ندارد، و جاذبه و تشکیلاتی که بتواند افراد و بویژه حزب های ملی را با هم متحد کند را دارا نبوده است؛ نه آموزشی که بتواند همه را همصدا سازد و نه سازمانی که مناسب اوضاع سیاسی و اجتماعی کنونی باشد. وحدت و هماهنگی حزب ها، گروه ها و سازمانهای ملی که روزی به نام جبهه ملی ایران مبارزه میکردند از بین رفته اند، در حالیکه وحدت فراگیر ملیون ایران در این زمان بیش از هر وقت دیگر ضرورت دارد.

عدم وجود روشهای نوین و پویا در جلب نسل جوان که آمادگی پیوستن به یک تشکیلات سیاسی ملی را دارند، تا جبهه ملی بتواند متناسب با نیازهای روز در ایجاد فضای باز سیاسی موثر باشد، جبهه ملی پنجم را ناتوان کرده است. ادامه این وضع نگران کننده است، بویژه که جبهه ملی در اثر عدم رعایت اساسنامه و اخلاق سازمانی و خودرائی برخی مسئولان موقعیت پیشین و جاذبیت خود را از دست داده بود و نمی توانست حتی پاسخگوی همراهانی باشد که سالها در انتظار یک تحول سیاسی در جبهه ملی بوده اند. بایستی که این نابسامانی ها به پایان میرسید. نمی شود سختگیریها و ممنوعیت های حاکمیت را دلیل این نابسامانی ها دانست. در سالهای ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۳ که سختگیری ها و ممنوعیت ها بسیار بیشتر از سالهای اخیر بود، فعالان واقعی جبهه مل گرد آمدند و با صدور بیانیه انتقادی با گذاردن نام خودشان در ذیل هر بیانیه نام جبهه ملی و هویت خود را بعنوان اعضای جبهه ملی زنده نگه داشتند و تحمل و رنج زندان را هم به جان خریدند.

وقتی با ممنوعیت فعالیت علنی تحت نام جبهه ملی دیگر بهیچوجه مقدور نبود، نخست با تشکیل هیئت حسن نیت با چهل عضو جبهه ملی، و پس از ممنوعیت آن، با تشکیل یک شرکت تعاونی توانستند تا دویست و پنجاه عضو و هوادار را در گردهمایی های مختلف به دور هم جمع کنند. پس از سال ۱۳۷۳ که فعالیت جدید جبهه ملی آغاز شد، به علت دعوت برخی اشخاص ه عضویت شورای مرکزی جبهه بصورت انتصابی، کمیته ای با گردآوری دهها امضاء پس از پنج سال کارشکنی آن اعضای انتصابی پلنوم سال ۱۳۸۲ جبهه ملی ایران را انجام گرفت.

امروز آنانی که در شرایط سخت و امنیتی کشور خود را خانه نشین کرده و در انتظار موقعیت مناسب برای فغالیت بوده اند حق ندارند جبهه ملی را در انحصار خودشان بگیرند و به آنانی که در گذشته و حال با حضور صادقانه و شجاعانه در صحنه سیاسی پرمخاطره کشور تهمت انشعاب بزنند.

علی شجاع

هموند جبهه ملی ایران (سامان ششم)
تهران- ۱۷ دی ۱۳۹۷خ

کپی رایت © 2023 - همبستگی برای دموکراسی و حقوق بشر در ایران | استفاده از مطالب سايت با ذکر منبع آزاد ميباشد | | نقشه‌ى سايت |  پيگيرى فعاليت سايت RSS 2.0